Gini katsayısını bazılarınız duymuştur.
Gini katsayısı tanımı bir ülkedeki milli gelir dağılımının eşit olup olmadığını ölçmeye yarayan bir kat sayıdır. 1 ile 0 arasında bir değer alır. Sıfıra yaklaştıkça eşit dağıldığını , Bir e yaklaştıkça da gelirin bir zümrenin elinde toplanmaya başladığını anlarız.Buraya kadar olan kısmı kitaplarda okuyacağınız tanımıydı. Kısaca Gini katsayısı bir ülkede şunu ölçer. Birileri köşeyi dönerken , yüksek mevkideki tanıdıkları sayesinde bütün işleri kendine bağlarken , o ülkede birileri geceleri aç uyuyor mu ? Zengin çok zengin olurken , fakir daha da fakirleşiyor mu ? İşte Gini endeksi bunu ölçer.
Birazdan inceleyeceğimiz tablolarda da göreceğiniz dünyada hızla artan bir adaletsizlik mevcut.Birileri çok zengin olurken birileri daha da fakirleşiyor.İlk olarak A.B.D ki Baltimore olayları ile başlayalım.
A.B.D İşsizlik ----- %5,4 \\\\ A.B.D kişi başına düşen milli gelir------ 54.000 $
Baltimore İşsizlik- %21 \\\\ Baltimore kişi başına düşen milli gelir- 24.000 $
Baltimore aslında bir örnektir. Bunun gibi nice örnekler vardır. Ülkelerin makro verilerini incelerken ( büyüme , gsyih , işsizlik , faiz oranları , ihracat , ithalat vb.) çoğu zaman pencerenin dışına bakmayı unutuyoruz.
*OECD raporuna göre Türkiye gelir dağılımı adaletsizliğinde 3. sırada yer alıyor.
***(2015 açıklamasıdır. Aşağıda ki tablodaki veriler en son 2014 göstermektedir.)
1- Meksika (0,54)
2-Şili (0,51)
3-Türkiye(0,44)
*** OECD raporuna göre hazırlanmıştır.
1985-2014 yılları arasında dünyada her ülkede gelir dağılımı adaletsizliği artmış durumdadır.Tüm ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliği rekor seviyelere çıkmış bir haldedir.
Bu durumu düzeltmek için vergi sistemlerini tekrar yapılandırmalıyız ve gelir durumuna göre vergi alınmalıdır.Bunu dünyada en iyi sağlayan ülke Danimarka. Danimarka gelir dağılımında dünyada en adaletli ülke ve bunu da gelirine göre alınan vergi ile sağlıyor.
Türkiye'deki otomotiv sektöründeki işçi eylemleri de Türkiye'de her geçen gün daha da büyüyen gelir dağılımının adaletsizliğine tepki olarak çıktı.Bunu düzeltmek için Türkiye'nin seçimden sonra hızlı şekilde adımlar atmalıdır. Vergi sistemi burada tek başına yeterli değildir. Türkiye'nin içinde olduğu orta gelir tuzağından biran önce çıkmalı ve tekrar büyüme hızını %5-%8 aralığına taşımalıdır. Bunun da yolu ilk başta üretimden geçer.
Türkiye ilk olarak dış yatırımcıya karşı eski güvenini geri kazanmalı ve dış yatırımcıyı tekrar Türkiye'ye çekmeyi başarmalıdır , daha sonra tekrar tam bağımsız bir merkez bankası yaratılmalı ve istikrarlı bir para ve maliye politikası izlenmelidir. Üretime , ar-ge çalışmalarına , katma değeri yüksek mallar üretmeye , ihracatını artırmaya , teknolojik çalışmalara da önem vererek o konuda teşvikleri artırmaya başlamalıdır.
Yazılarını okumak bana büyük bir keyif veriyor. başka önerebilecegin bloglar var mı acaba...
ReplyDeleteTeşekkür ederim bu güzel yorum için. Mahfi Eğilmez Hocanın blogunuda okumanızı tavsiye ederim
Delete